THE FAKE NOISE

A magyar feltörekvő underground melegágya.

Utolsó kommentek

Album-ajánló

scarify_-245x245.jpgThe-Future-Memorials-245x245.jpg

kvr_-245x245.jpg4217185045-1.jpg

grizzly_549546954-1.jpg2677683213-1.jpg

396898_401449666596338_1513047366_n.jpg71916_526178260767956_39711544_n.jpg

Fake Noise a Facebook-on!

Helyzet-jelentés III. - "Egyik kézzel ad, másik kézzel elvesz..."

2013.04.15. 12:14 :: The Fake Noise

484938_472549282786493_337595229_n.jpgA hétvégén ismét egy szomorú hírt közölt le több neves híroldal az egri helyzetről: a hamarosan megnyíló Dohánygyár KKK már zárhatja is a kapuit, mielőtt megnyitna... Következő volt a helyzet: Egerben, az önkormányzat segítségével nyílt volna a közeljövőben egy olyan kulturális központ, ami összegyűjtötte volna az egri művészeket, fiatalokat, ezzel egyfajta kultúr-menedéket teremtve a saját városukban. A hely viszont az önkormányzatnak annyira megtetszett, hogy rájöttek, inkább maguknak kéne a hivatallal odaköltözni, ezzel is elvágva az utolsó esélyeket az egri fiatalok előtt... Az ígérgetés ismét ment, sőt annyira jól tetették ezt a segítségnyújtás szituációt a helyi szervek, hogy az alakuló központ szervezői már érezték előre, hogy túl simán mennek a dolgok.
A kezdetleges félelem sajnos nem volt hiábavaló, mert a kecsegtetésnél tovább megint nem jutott sehová az egész ügy. Egerben már régóta folyik a harc a helyiek jóvoltából egy kézzelfogható, normális szubkultúr hely iránt, ami köztudott, a város fiatalságának az alapja lehetne. Tavaly sikeresen elérték, hogy mindössze három hónap erejéig újraszervezzék a Glo:b néven futtatott egykori klubot, mielőtt az egész helyet a földdel egyenlővé teszik és valami csilli-villi dolgot épít a helyére a helyi "disznófejű nagyúr"(ahogy a Téveszme néven futó egri zenekar dala is nevezi a mélyen tisztelt helyi polgármestert). Abban a három hónapban erősen bebizonyosult a dolog, miszerint a városnak szüksége van egy ilyen helyre, ahol a fiatalok végre jól érezhetik magukat és nem kell otthon, a földön kuporodva, a négy fal közé bezárva, remete életet élni. A város vezetősége, viszont egyre inkább láthatóan ellehetetleníti a fiatalságot attól, hogy normális keretek között, megfelelő közösségi életet éljenek...

Lépjünk kicsit vissza az időben. 2009 nyarán egy nagyszerű kezdeményezés alapján Pécsett létrejött a ZION (Zenész Ifjúsági OtthoN). A hely a városi támogatások hiányában önerőből, illetve alapítványi pénzekből jöhetett létre és az egész hely a fiatalok keze által lett megteremtve. Ez egy irigylésre méltó megmozdulás volt, nagyon sok ifjú segített ennek a fenntartásában és bátran mondhatjuk azt, hogy ez volt akkoriban Pécs egyetlen olyan helye, ahol a fiatalok igazán kikapcsolódhattak.
Mint azt sokan tudjuk 2010-ben a város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa néven méltóan említett címet. A település rengeteg pénzt kapott abban az évben, hogy felélessze\újjáteremtse a helység kultúráját. A fiatalok érdekét valahogy mégis kihagyták a fejlesztésekből... Az EU által kapott nem kis pénzekből a városnak még arra se futotta, hogy esetleg azt mondja: tessék, itt van egy kis havi költőpénz, ebből fizessétek a rezsit, no meg a nem kis összegű bérleti díját az elfoglalt, régi általános iskolának.
Az önkormányzat itt is nemet mondott a fiataloknak és ahogy az várható volt, saját zsebből nehéz volt fent tartani egy ekkora helyet, ezért sajnálatos módon a ZION, 2012 áprilisában bezárta kapuit. Persze a fiatalok tovább harcolnak a saját létükért, rá egy hónapra megnyitották a Menedék név alatt futó helyüket, immáron kisebb helyen, kevesebb programmal, kisebb költségekkel, három civil szervezettel karöltve, szűkösebben, kicsit másabb célokért küzdve.

Végül muszáj megemlítenünk a debreceni HNO3 Műhelyt is, ahol a szervezők már joggal nem fordultak az önkormányzat felé és szintén saját költségek árán hoztak létre Debrecenben egy kulturális menedéket a fiataloknak. Persze, itt is rezeg a léc, a pénz kevés, támogatás sose lesz és a fiatalok magukra vannak utalva minden értelemben.

Ennél a pontnál jönnénk a képbe mi. Körülbelül egy hónapja ötlött az eszünkbe a dolog, miszerint Dunaújvárosban mi is megpróbálnánk a lehetetlent és nekiállunk egy hasonló kulturális menedék létrehozásának. A kérvényünk az önkormányzat felé készül, pár héten belül be is nyújtjuk nekik és onnantól csak harcolunk a reményeinkért. Mert ahogy kinéz az országos helyzet ezért a dologért csak reménykedni lehet. Hogy mire számítunk? Őszintén megmondva még mi sem tudjuk... Vagy összejön vagy nem. Az összképet nézve, inkább a nem felé húz az arány, de azért szívből reméljük, hogy a helyi vezetőség végre észhez tér és megmenti a fiatalokat, mert sajnos itt sem túl rózsás a helyzet.
Mindössze egyetlen valamirevaló, ám de alacsony költségvetésű klub van, ahol a szubkultúra fiataljait szívesen látják. Illetve van még a KMI(Kortárs Művészeti Intézet), ahol az ifjú, illetve többnyire underground művészek tevékenységeit támogatják, de itt is egyre kevesebb a pénz, a hely jelenleg részben alapítványi, részben pedig városi pénzekből fut, viszont tőlük is egyre több támogatást vonnak meg, ezzel ellehetetlenítve a városi kultúra megteremtését.

Amit továbbra sem értünk, hogy a városok vezetőségeinek ez miért éri meg. Mi a hasznuk abból, hogy nincsenek tekintettel egy olyan generációra, ami az ő jövőjüket is jelenteni fogja hamarosan? Miért éri meg nekik az, hogy a fiatalok a hétvégi estéket inkább az utcán töltik, mintsem egy közösségi helyen, ahol egymásra figyelhetnének? Miért jó, hogy mindenhol megölik a közösségi létet és ezáltal rossz irányba terelik a fiatalságot? Ahol tart a fiatalság, az többnyire a kormány hibája. Ha szépen gondoznak egy növényt, az kivirágzik, esetleg meg lesz a gyümölcse is. De a jelenlegi kinézet alapján, ez a növény sajnos már régóta rohad...

TT

Szólj hozzá!

Címkék: pécs eger menedék debrecen dunaújváros dohánygyár kmi zion hno3 glob

A bejegyzés trackback címe:

https://fakenoise.blog.hu/api/trackback/id/tr515223260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása